31/5/08

31 més 2 (Presumpció)

Observatori dels mitjans, Directa ¡ núm.95

Presumptament culpables

Quan tothom va veure les imatges d'uns mossos d'esquadra apallissant un detingut a la comissaria de les Corts, una de les afirmacions que més es repetien era " cal respectar la presumpció d'innocència". Però això només passa si ets policia, et dediques al món de les finances o al de la política. Si la persona detinguda és okupa, ecologista, independentista, de religió islàmica, o defensora dels drets humans, el concepte "presumpció d'innocència" és engolit per un forat negre.
Aquest és el cas dels presumptes membres d'ETA que van detenir a França la setmana passada (sí, aquells a qui els posen àlies desconeixent que al País Basc tothom té un sobrenom, que no és un nom de guerra).
Els mitjans de comunicació celebraven la detenció de (presumptament) la cúpula de l'organització armada. Titulars com els d'El Periódico de Catalunya "Detingut a França el 'número u' d'ETA, Francisco Javier López Peña, 'Thierry", l'Avui "Detenen a Bordeus l'actual cap d'ETA", o La Vanguardia "Cau la cúpula d'ETA", han estat l'exemple més clar d'aquesta vulneració d'un principi elemental "tothom és innocent fins que es demostri el contrari"... o fins que els mitjans de comunicació i l'estat ho decideixin.
Però l'allau de titulars en aquest sentit, no ha estat sola. Ha anat acompanyada de declaracions per part de tota la classe política aplaudint el (presumpte) desmantellament de l'aparell polític d'ETA. S'han fotografiat als mitjans, felicitant-se per la feina ben feta.
El més sorprenent és com, abans que declari cap de les persones detingudes els mitjans es dediquen a difondre repetidament, com si fossin lloros, el que (presumptament) han fet. I ho fan abans que declarin davant d'un jutge! Que, per cert, tota persona detinguda té dret a no declarar davant la policia... Aleshores, si no vols declarar davant la policia, per què t'incomuniquen (en el cas de l'estat espanyol) cinc dies? Per què has d'estar cinc dies més en una comissaria... fins que declaris? I si no has declarat, com poden els mitjans reproduir el que has 'confessat'? I com ho fan els diaris, ràdios i televisions per saber totes les coses horribles i malvades que has fet just quan t'acaben de detenir i no has tingut ni temps de negar-te a declarar?
Se suposa que, quan s'incomunica una persona, és perquè no pugui passar informació a ningú del seu grup o organització, però aleshores, com han pogut dir tots els mitjans el que (presumptament, també) ha declarat l'exalcalde d'Andoain? No hauria de ser secret?
I una pregunta més, com sabien que la dona detinguda era la que (presumptament) va llegir el comunicat d'alto-al-foc permanent d'ETA? Em sembla recordar que portava caputxa... I a primera vista, publicar a tort i a dret que era ella, per la veu, em sembla una mica agosarat, sobretot si el mitjà engoleix, una vegada més, aquesta paraula tan difícil d'escriure al diari, llegir a la ràdio o locutar a la televisió: presumpte
Llegint, veient o escoltant les notícies sobre la detenció de la (presumpta) cúpula d'ETA, potser cal preguntar-se si tenim un estat de dret o és l'estat el que té dret a decidir que ets terrorista, delinqüent o radical abans que ho digui la (seva) justícia.
Les presons no són presumptes, són físicament palpables i evidents, com la persecució de qui pensa diferent. Com el joc brut dels mitjans.

Cap comentari: